Maggie’s Centre, Northampton UK

Value: Withheld
Client: Maggie’s Cancer Centres
Northampton General Hospital UK
Under Construction

The Maggie’s Centres are a network of drop in centres located on hospital campus across the UK. They aim to help anyone who has been effected by cancer in a caring, comfortable and visually uplifting space. The centres always have gardens which extend the activities that take place.

We are working on the Northampton Maggie’s centre with the landscape architect Arne Maynard and the interior designer Tricia Guild a team that has worked together before and had great fun.

Our design takes the form of a floating umbrella with fully glazed external walls giving maximum views out to the garden. The garden is seen as an extension of the centre with outside rooms.

The roof will be covered with perforated white panels that overlap the glazing forming a lightweight tracery.

The building sits on a tray which provides outside seating and extends to form two pools and a screen.

The intention is that even on a late November afternoon the garden environment will attract people outside to sit as well as forming a beautiful backdrop to the internal life of the centre.

Horatio’s Garden, Stanmore

Value: Withheld
Client: Horatio’s Garden Trust
Royal Orthopaedical Hospital Stanmore
Construction: 2020

The Horatio’s Garden Charity are involved in forming very beautiful gardens at spinal units of orthopaedic hospitals. At present there are six Horatio Gardens with the aim of providing a new garden and garden rooms at all spinal units. The great benefits of a garden for both staff and patients cannot be underestimated and the garden provides an experience beyond the confines of internal ward space

We worked with landscape architect Tom Stuart Smith, who formed two garden areas. Our role was to design the garden rooms which provide shelter and shade.

There are two types of space, The garden cubes and the garden room. Garden cubes are designed to allow patients with limited movement maximum views of the garden planting and water as well as the sky. The spaces are thought of as garden sheds with carefully positioned windows as well as opening out to the garden with large corner doors.

The garden room is a communal space for meeting and indoor gardening, again the windows are located at specific surrounding positions. The gardeners office has a series of coloured louvres for privacy and shape.

© Stephen Marshall Architects 2021 Privacy Notice