Scape and Pause accomodation, Guildford UK

Value: Withheld
Client: Scape
Walnut Grove, Guildford UK
Construction: 2020

We were asked to design two new buildings in Guildford one, Scape 2, is the next phase of student housing for students attending the University of Surrey or other educational centres in the city. The other project adjacent to Scape 2 is the Pause building which is a co-living project offering comfortable, highly attractive living accommodation for mature students. Both buildings have shared facilities at ground level comprising communal dining / kitchen, library, study space, film room, gym etc.

The two buildings are located adjacent to the central shared garden. The Scape 2 building is formed from contrasting brick and angled windows with a continuous run of yellow glazing to tie in with Scape 1 (AB Rogers). The Pause Building is clad in perforated bronze panels with projecting bay units and red vertical windows.

London School of Economics, Old Kent Road London

Value: Withheld
Client: Hollybrook
Old Kent Road, London
Granted Planning 2020

The new student hall is for the London School of Economics and is the western most point in the Southwark Old Kent Road masterplan.

The existing urban situation is formed from small scale 3-4 residential buildings beside Burgess Park rising to what will be fifty stories further to the east. This new building has to mediate these different scales which it does by means of a series of stepped terraces rising to fourteen stories.

Students enter from Glengall Road with the common room and terrace above.

At ground level an internal street leads to a series of courtyards and lift cores leading to student rooms above.

The building will be formed in brick and white concrete with perforated panels for fresh air.

The building has planning consent and will be complete by July 2023.

University of the Arts, Peckham, London

Value: Withheld
Client: Hollybrook
Peckham London
Under construction

A student halls of residence for the University of The Arts London. The site it on a former timber retail warehouse adjacent to the Surrey Canal Park.

The building takes the form of a six storey volume to the park with pavilions within the courtyard to the rear. The kitchen/common rooms project out to the park and offset from floor to floor in similar fashion to the stacks of timber that were historically stored on the former Canal Wharf.

Students enter the new halls from Peckham Hill Street through a new infill building which acts as a porters lodge.

The brickwork elevations have intricate detailing and will be formed off site. The building is under construction to be completed July 2022.

Scape, Aungier Street, Dublin

Value: Withheld
Client: Scape
Dublin
Construction 2019

The Aungier Street site is within one of the oldest sections of Dublin formerly part of a historic circular garden with a central church. The garden has now gone but part of the curve remains and can be seen in the plan.

The building is formed from two infill portions which complete the courtyard and a circular based pavilion is set within this space.

The new building is clad in brick on the street elevations and the inner courtyard elevations are formed in white perforated aluminium.

The student common room is at the courtyard podium level and is linked to the street level reception by spiral stair.

The project was carried out in collaboration with AB Rogers Design who developed the interiors / colour concept, and with JSA Architects who were the executive architects.

Camberwell College of Art, London

Value: withheld
Client: University of the Arts London
Construction: 2017

The college occupies a series of buildings dating back to 1891, the most recent studio was built in 1964 and is an extreme example of British Brutalism. The college is part of the University of the Arts with notable alumni being Howard Hodgkin, Sir Terry Frost and R. B. Kitaj.

The scheme under construction involves new student accommodation and a studio building formed over six floors with louver cladding for good daylight. A new entrance is proposed by ramp to the lower ground floor and campus courtyard.

Stephen Marshall has recently been appointed by the University of the Arts to produce the interiors of the new teaching spaces and remodelling work of the original 1964 building. This involves new spaces for workshops, library and auditorium. They are fortunate in working directly with the Dean of the college and his team as well as preparing proposals with Ab Rogers Design. The university will move into their new home in late summer 2017.

Corsham Street

Value: £30m
Client: Scape
Construction: Spring 2013

The architects have completed Scape Shoreditch,
a multi-use building, comprising student residential accommodation and commercial space, near east London’s
Old Street roundabout. The project is very much a collaboration, with interiors by Ab Rogers Design. The building contains 570 student studios with common rooms, a gym and communal kitchen/dining areas as well as 5,000 square metres of flexible space on the ground and first doors that can be used for either teaching or commercial purposes. The initial users have been ‘Silicon Roundabout’ start-up businesses.

The architects explored a number of plan diagrams, each providing a new public area. The selected option placed this open space at the western end of the site, adjacent to the hotel and facing towards Old Street. The building
takes the form of two continuous parallel blocks with setbacks at the fifth and sixth floors. Above this height rise four parallel, white-clad pavilions that represent continuations of the internal ‘street’ elevations. The tallest pavilion, rising to ten storeys, cantilevers out at the south-west corner to mark the new public realm.

Southend Student Housing

Value: withheld
Client: Hollybrook Homes
Construction: November 2008 – September 2010

The University of Essex has two campuses – the original site on the outskirts of Colchester and the more recent urban site in the coastal town of Southend. The increase in foreign students wanting to study in the UK has affected Essex and the Southend campus is an answer to that need.

The three blocks of housing for 500 students, are wrapped around the perimeter of the site to provide a safe internal courtyard for student use. At one corner of the site the building becomes more of a landmark where the building is at its tallest and this façade carries a triple-faced clock.

What is striking about the project is its brave use of colour in the elevational treatment using high performance laminate panels made by Trespa. Four colours were chosen: green, blue, red and yellow with contrasting use of black, grey and white. As cladding for the prefabricated construction system the colour energises the repetitive façades and gives the University an unmistakable identity in the town.

© Stephen Marshall Architects 2022 Privacy Notice